sabato 29 dicembre 2012

Vegan Basic: Crepes


One of the basic recipe of international cooking is the one of crepes... 
 Converting a traditional recipe, based essentially on milk, butter and eggs, in a dignitous vegan version has not been hard as I thought.... The result is not exactly as the original one (to be honest the salted version, to me, was even better than the original one) but I consider my experiment successfull:

Ingredients:
  • 150g of flour
  • 1 full spoon of potato flour( 2 if you are  making sweet crepes)
  • 1 spoon of chickpea flour (if you are making salted crepes)
  • 100g of water
  • 100g of rice milk
  • 1 spoon of olive oil
  • a pinch of salt
for cooking: olive oil
Optional: Preparing the salted crepes you can add in the dough black pepper, aromatic herbs or nutmeg. In the sweet dough you can add some sugar or cinnamon in powder if you like it.

Method: Mix the ingredients in a large bowl using a whip until the dough is very smooth. Let it stand for half an hour. Warm up a pan and add some olive oil. Cook the crepes from each side for a minute.

Una delle ricette base della cucina internazionale è quella delle crepes...
Convertire un piatto basato essenzialmente su latte burro e uova in una versione vegan dignitosa non è stato difficile come temevo... Il risultato non è esattamente come l'originale (a dire il vero la versione salata mi pare anche migliore) tuttavia considero l'esperimento ben riuscivo:

Ingredienti:
  • 150 g di farina 00
  • 1 cucchiaio colmo di fecola di patate (2 nel caso di crepes dolci)

  • 1 cucchiaio colmo di farina di ceci ( per crepes salate)
  • 100 g di acqua
  • 100g di latte di riso
  • 1 cucchiaio abbondante di olio e.v.o.
  • un pizzico di sale
 Per la cottura: olio e.v.o.



Ecoo

Facoltativo: le crepes salate si possono arricchire con pepe nero, noce moscata, erbe aromatiche, mentre quelle dolci si possono dolcificare con 1 o 2 cucchiai di zucchero e se volete aromatizzare con della cannella in polvere.

Procedimento:
Mettere tutti gli ingredienti in una terrina e mescolare bene con l'aiuto di una frusta fino ad ottenere un composto liscio. Lasciare riposare per circa una mezz'oretta.
Scaldare bene una padella antiaderente e cuocere le crepes per circa un minuto per lato.




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